Blogs

05 nov

In 10 stappen naar een succesvol bedrijf volgens Marcus Lemonis

Blog

The Profit is een Amerikaanse realityserie die wordt uitgezonden op CNBC en in Nederland op RTL Z. Misschien heeft het u weleens voorbij zien komen, misschien ook wel helemaal niet. De serie startte op 30 juli 2013. Vanwege het succes volgden er al snel een tweede, derde, vierde en vijfde seizoen. In deze serie gaat zakenman en investeerder Marcus Lemonis op zoek naar bedrijven die op de rand van faillissement zitten, om deze weer op weg te helpen met een investering in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Op Wikipedia is het volgende te lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Profit_(televisieserie). De eigenaren moeten bereid zijn hun werkwijze aan te passen aan de bedrijfskundige inzichten van Lemonis. In veel gevallen lukt het hem een bedrijf te redden of zelfs uit te breiden door een efficiëntere werkwijze, andere verkoopmethoden en/of een restyling. Lemonis benadrukt in zijn programma het wederzijdse vertrouwen dat vereist is om tot een geslaagde samenwerking te komen.

Dit zijn de 10 stappen naar een succesvol bedrijf.

1 wees vriendelijk

Nummer 1 is makkelijk uit te leggen. Wees vriendelijk. Niemand heeft er iets aan wanneer iemand ook nog een trap na krijgt (voor of nadat ze met u werken.) Het doet mij een beetje denken aan een opmerking uit een boek: ”Mensen weten na afloop niet meer wat u hebt gezegd, maar wel hoe het ze deed voelen”.

2 zet werknemers op 1

Hiermee wijkt de ondernemer Marcus Lemonis af van veel ondernemers. Het is altijd ‘de klant is koning’, maar hij gelooft dat goede werknemers de start is. Als u hen beloont en koestert, zullen ze de goede uitstraling en houding hebben richting de klant. En daar doet u het uiteindelijk voor.

3 weet wat u niet weet

Het is handig als u weet waar u goed in bent, maar het is vooral heel belangrijk om te weten waar u níét goed in bent. Want wat u niet in huis hebt, kunt u inhuren. Uzelf laten aanvullen. Hiermee start u met winnen.

4 accepteer de gekheid

Marcus helpt ook bedrijven waar families werken. Daar valt weleens een onvertogen woord, een lach en een traan. Accepteer dat iedereen een eigen verhaal heeft en werk hiermee. En als dat niet gaat, werk er dan omheen.

5 wees kwetsbaar

6 wees authentiek

7 wees transparant

5, 6 en 7 horen bij elkaar. Echte ondernemers werken vanuit een koppigheid en passie voor hun vak. Daar is niets mis mee. Maar wees wel uzelf, mensen zien allang wie u bent en wat u doet. Wees ook echt en wees eerlijk, want mensen voelen het wanneer u ze voorliegt. Net als transparant zijn, ga niet lopen liegebeesten. Het komt toch uit. Het kostte Marcus rechts en links tonnen.

8 het gaat om kwaliteit

Deze ziet u overal terugkomen. Ook Gordon Ramsay hamert er altijd op: eerst de hele tent schoonmaken en dan direct aan de kwaliteit werken. Verse producten, echte producten en simpele, kwalitatief goede maaltijden die er áltijd hetzelfde uitzien en hetzelfde smaken.

Ook Marcus hamert op kwaliteit. U kunt alleen echt winnen als ondernemer wanneer u écht goed bent en kwaliteit levert. En niet één keer, maar elke keer. Werken met systemen en deze blijven volgen. Full focus welteverstaan. Met consistentie. Niet laten afleiden, maar volledige focus. Stick to the plan!

9 ken uw cijfers

Elke keer als Marcus bij een bedrijf binnenkomt, stelt hij verschillende vragen: Wat kost uw product? Hoeveel verdient u erop? Wat is de marge? Wanneer u als ondernemer geen idee hebt, hebt u een probleem. U kunt niet sturen als u deze gegevens niet hebt.

10 zeur niet, ga winnen

Neem uw verantwoordelijkheid en zet uw schouders eronder. Maak een plan en maak de beloftes aan uzelf en anderen waar. Pas dan kunt u winnen.

Tot zover zijn 10 regels. Herkenning? Of juist helemaal niet? Reageer hieronder met uw tip of aanvulling!


Mail uw reactie


Reactie
Onderneemster Jennife… 29 oktober 2018 Pr-account: Hotel de … 8 november 2018

IK WIL AAN DE SLAG MET PR!