Blogs

06 mrt

Keuzes die u nu én straks blij maken

Blog

 

Enige tijd geleden las ik een boek over een interessante wijze van keuzes maken. Het ging uit van het 10-10-10-principe. De schrijfster, Suzy Welch, kwam erop, begon het in te zetten en … het werkte!

Wat houdt het in?

Het principe houdt in dat u uzelf per keuze drie vragen stelt:

  1. Wat betekent het voor mij in 10 minuten?
  2. Wat betekent het voor mij in 10 maanden?
  3. Wat betekent het voor mij in 10 jaar?

En dan kunt u tot bijzondere conclusies komen. Soms zult u kiezen voor iets wat u heel blij maakt – de eerste 10 minuten of de eerste 10 maanden, maar wat niet helpt voor het 10 jarenplan. Maar het kan ook anders. Met deze manier van nadenken kunt u ineens keuzes maken die u helpen voor het 10 jarenplan, maar die in 10 minuten of 10 maanden iets minder lekker zijn.

10-10-10 in de praktijk

Zelf word ik helemaal niet blij van mijn ‘3 keer-per-week-sporten-aanpak’. Ik word door een personal trainer de gehele sportschool door gestuurd met gewichten, een slee die ik heen en weer mag duwen en trekken en nog meer sportieve ellende. Over 10 minuten voel ik mezelf helemaal niet gelukkig met de keuze om dit regime aan te houden. Maar ik weet dat over 10 maanden een hardloopwedstrijd uitrennen en over 10 jaar met mijn dochter hardlopen alles goed zal maken. En dat kan natuurlijk ook andersom. Ik zou nog veel langer kunnen werken. Over 10 minuten denk ik dan “Ah, lekker, dat is ook af.” Over 10 maanden denk ik dat misschien ook nog wel. Maar over 10 jaar heb ik daar geen enkel idee meer bij en bleek het misschien niet de beste investering. Oftewel: 10-10-10 werkt in de praktijk. 

Denk er zelf ook eens over na bij de volgende bepalende keuze. Of lees een aantal voorbeelden in het boek van Suzy Welch.

 


Mail je reactie


Reactie
No guts, no glory 6 maart 2017 Pr-account Feeddex 3 april 2017