Blogs

02 mei

43 procent van de jongeren op social media overdrijft

Nieuws

Precies een jaar geleden werd Jennifer Delano (onderneemster en nu moeder van haar eerste dochter) zichtbaar zwanger. Online was dat een ander verhaal, ze hield de zwangerschap volledig verborgen voor haar 20.000 socialmediavrienden. Ze vertelt hierover: “Niemand was echt boos of verdrietig, iedereen vindt het prima dat je online alles aan elkaar liegt.” Uit onderzoek van Multiscope, in opdracht van DelanoPR, blijkt dat vooral jongeren online niet heel waarheidsgetrouw zijn. 43 procent van de jongeren op social media zegt te overdrijven. 1 op de 100 van de jongeren en volwassenen tot 54 jaar oud zegt zelfs helemaal niet zichzelf te zijn online.

Alleen online volgen betekent niet echt weten wat er speelt
Al jaren verbaast Jennifer Delano zich over de waarde die aan socialmediaprofielen wordt gegeven, want het échte leven vindt natuurlijk alleen offline plaats. Dit was voor haar een motivatie om haar zwangerschap online volledig verborgen te houden en als social experiment in te zetten. Ze maakte hiermee niet alleen een statement naar al haar socialmediacontacten, maar ook naar de rest van de wereld. Jennifer: “Het is niet mogelijk om daadwerkelijk te weten wat er in iemands leven speelt wanneer je haar of hem alleen online volgt.’’ In de onderzoeksresultaten zijn alleen de mensen meegerekend die social media gebruiken. Meer dan een kwart van hen geeft aan weleens te overdrijven op social media. Jongeren steken daar met kop en schouders bovenuit, want bijna de helft van deze leeftijdsgroep overdrijft op social media.

Nog steeds gelooft een middelbare schoolvriendin haar zwangerschap niet
Een jaar lang hield Jennifer Delano de belangrijkste gebeurtenis in haar leven op social media verborgen. De duizenden socialmediacontacten van de onderneemster zagen vorig jaar meer dan dagelijks posts over haar leven. Hierin werden met succes een groeiende buik, alle zwangerschapsklachten én de geboorte van haar dochter verborgen. Elke offline vriend(in) loog mee. Maanden na de bevalling maakte de onderneemster bekend dat ze zwanger was geweest én was bevallen van een dochter. Tot op de dag van vandaag kan een middelbare schoolvriendin niet geloven dat Jennifer moeder is. Een vriend van haar recentere studie Communicatiemanagement kwam spontaan langs en vond Jennifer met een zittende baby op schoot. Beiden dachten dat ze via onlinecontact wel genoeg op de hoogte waren. 1 op de 10 mensen op social media maakt de werkelijkheid weleens iets mooier en 13 procent knutselt wel iets weg in zijn of haar post. 1 op de 100 zegt helemaal niet zichzelf te zijn online.

Terugkijken op alleen offline zwanger zijn
Het was nog een heel werk om alleen offline zwanger te zijn. Van bloemen voor de buik, de juiste hoek en meer selfies, alles werd ingezet om echte foto’s te blijven plaatsen. Zelfs de fotografen van regionale media hielpen door de juiste foto’s te publiceren. Iedereen die Jennifer offline zwanger zag, hield zijn of haar mond online. Van oorsprong was het plan om met mensen het gesprek aan te gaan over de grenzen van de waarheid online en offline. Maar bij alle gesprekken (en nu dan ook het onderzoek) bleek dat het verzwijgen van de waarheid – of simpelweg liegen – online geen issue. Delano – die als onderneemster de gehele dag besteedt aan het online positief zichtbaar maken van bedrijven – verbaasde zich hierover. “Dat mensen zakelijk hard werken om goed voor de dag te komen vindt iedereen al heel logisch, maar dat in persoonlijke contacten mensen zo ver willen gaan, blijft me verbazen. Ik gun mensen liever een geweldig offlineleven met warme contacten die van ze houden.”

Video van onthulling: https://www.youtube.com/watch?v=Lt2czSSXg8U

Deze resultaten werden ook gepubliceerd op Emerce, Dichtbij en ONSNH.


Mail uw reactie


Reactie
Pr-account: Stichting… 26 april 2017 Pr-Account: Zelfsturi… 9 juni 2017

IK WIL AAN DE SLAG MET PR!