Blogs

23 okt

Re-duce, re-use, re-cycle

Blog

Eind vorige maand was ik op bezoek bij Ondernemers voor Ondernemers Netwerk van Oxfam Novib. Misschien hebt u er nog nooit van gehoord, of misschien wel, het is de zakelijke tak van het goede doel die ondernemers met een hart voor Oxfam Novib bij elkaar brengt. Dat doen ze door onder andere netwerkmeetings te organiseren. De laatste keer was ik erbij. Deze meeting werd georganiseerd door Angelique van Wijk en Onno Smit.

Tijdens de meeting waren er break-outsessies. En ervan ging over wat u zelf kunt doen om de aarde duurzamer te maken. Het model hiervoor is de Dromenvangermethode. Hierin schrijf u het grote doel op waar u naartoe wilt in de toekomst. Daarna schrijf u 3 stappen op om hiernaartoe te komen. We hadden hier uren over kunnen doen, maar helaas was die tijd er niet. Maar sommige groepen kwamen terug met hele plannen voor onder andere duurzame labels of duurzamere bedrijven. De droom was in ieder geval wel te omschrijven. Rechtvaardigheid, duurzame productie, recyclen, meer repareren, no waste, stoppen met fast fashion, producten die u 3 keer gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

Hoe komt u van zulke doelen naar stappen?

Wij kwamen daar niet uit binnen de 45 minuten die we hadden. Maar we kwamen wel tot de volgende stappen: iemand vertelde dat de echte gang naar duurzaamheid gaat in drie stappen:

  1. re-duce – oftewel minimaliseer uw behoeftes. Minder kopen, minder willen hebben, ontspullen; het zijn allemaal stappen die zorgen voor een duurzame wereld.
  2. Dan is er re-use. Gebruik dingen nog een keer. Maak het schoon, repareer het, geef het weg aan iemand anders en koop dingen eens tweedehands. En als u het niet wilt verkopen aan iemand, probeer dan eens Facebookgroepen als ‘Gratis ophalen’. Mensen helpen u graag van spullen af en geven het een tweede leven.
  3. En als laatste is er re-cycle. Zorg dat papier in de papierbak komt, plastic bij het plastic, glas bij glas etc. Het is toch zonde dat u verantwoordelijk wordt voor velden vol niet te verbranden afval waar generaties later mensen nog last van hebben.

Zit er een stap bij waar u wat mee kunt?


Mail je reactie


Reactie
Zeven stappen naar ee… 12 oktober 2018 Onderneemster Jennife… 29 oktober 2018