Blogs

12 okt

Zeven stappen naar een duurzamer leven als ondernemer en mens

Blog

Dat duurzamer leven. Er zijn zoveel mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen. U hoeft niet meteen veganist te worden en in stoffen schoenen te gaan lopen en alleen nog gezuiverd regenwater te drinken. Het kan heel wat subtieler, maar toch doeltreffend. Ik heb eens nagedacht over welke stappen ik zelf heb gezet de laatste paar maanden. En dat zijn de volgende zeven stappen naar een duurzamer leven als ondernemer én als mens.

Stap 1 – uit kantoor
Het is niet direct de duidelijkste duurzame stap, maar ik nam hem wel. De afgelopen jaren zat ik – vooral sinds de bevalling van mijn dochter – heel wat minder op kantoor. Oftewel: ik huurde een kantoor, maar zat er niet. Wat zonde van de ruimte! En zonde van het geld. Niet handig en niet duurzaam. Ik ben vertrokken en deel nu mijn kantoorruimte. Met iemand die er veel vaker zit. Efficiënter en gezelliger!

Stap 2 – virtueel werken
Wat heb ik toch veel kilometers gemaakt de afgelopen jaren. Voor allerlei afspraken stapte ik in de auto en reed ik erheen. Dat heeft wat tijd én benzine gekost. Ik ben wat efficiënter gaan werken. Simpelweg omdat ik ook de tijd mis om allerlei goed bedoelde afspraken af te gaan. De afspraken die ik wel doe, doe ik met regelmaat virtueel. Leve Skype! Of toch even bellen. Het is niet de manier om iemand te leren kennen, maar wel om even snel te overleggen of om iemand op de hoogte te houden.

Stap 3 – niet meer printen
Dat printen was zo normaal vroeger. Ik heb nu geen printer meer thuis en print daardoor heel wat minder. Ik print nu vaker maandelijks dan dagelijks. En als ik print, doe ik het op bewezen duurzaam papier. Fijn voor het milieu, en minder printen is ook fijn voor de portemonnee.

Stap 4 – online en digitaal werken
Een andere duurzame keuze is meer online en digitaal werken. Ik kan hierdoor meer mensen helpen, meer mensen aan het werk helpen en kies ervoor digitale klusjes rechts en links uit te besteden aan iemand die er heel blij van wordt. Want ondernemen is: weten waar uw dienstverlening begint en eindigt. En alles waar u niet blij van wordt of waar u geen tijd voor wilt maken – uitbesteden.

Stap 5 – duurzaam netwerken
Duurzaamheid is natuurlijk meer dan stoppen met printen en kopiëren. En minder auto rijden. Het is natuurlijk goed. Maar u kunt duurzaamheid ook nog een niveau verder brengen. En wel door duurzame keuzes te maken op een veel breder gebied. Zo heb ik besloten veel duurzamer te gaan netwerken. Ik heb mij aangesloten bij een netwerkclub die sterk gericht is op de redenen van netwerken: aanbevelingen en (potentiële) omzet organiseren. Het bespaart mij wederom veel tijd én ik zie ook (ben nu anderhalf jaar verder) dat het veel meer oplevert.

Stap 6 – klanten die duurzame keuzes maken
We hebben maar een korte tijd hier op aarde. Ik kan werken aan iedereens bekendheid. Maar ik kan zelf kiezen. En daarom kies ik het liefst voor bedrijven die zelf ook bezig zijn met duurzaamheid. Die de wereld iets mooier willen maken, mensen bewuster willen maken van de duurzame kansen of mensen blij maken met wat zij doen. Denk aan bijvoorbeeld stichting Nederland CO2 Neutraal (geeft inspirerende events en zette eigenhandig de jaarlijkse verkiezing ‘Duurzaamste Bedrijf van Nederland’ op), GROWx (eerste vertical farm van Nederland – kweekt groente zonder gebruik van grond en met minimaal gebruik van water en licht) en Klooker (moedigt mensen aan duurzame keuzes te maken door inspirerende diensten en producten te delen), om een paar voorbeelden te noemen.

Stap 7 – afval scheiden, ja echt!
Waar ik woon hoef ik geen afval te scheiden. Nee, echt niet. Er staat een container en daar moet alles in. Ik word er zelf niet helemaal blij van om alles in één vuilniszak te gooien. Dus ik heb in de buurt een plek gevonden voor papier en glas. En iemand haalt elke week de doppen op. Er begint dus structuur in te komen. Voor kleine dozen en eierdozen heb ik ook een adres gevonden. En daar zijn ze er heel blij mee. Het is een kleine moeite voor een goed gevoel. Dat is ook wat waard!

PS Ik ben sinds een jaar grotendeels overgestapt op wasbare luiers. Dat is nog wel best een werkje, maar het milieu is het waard. En ze zien er ook heel leuk uit.

Tot zover de zeven stappen die ik heb gezet voor een duurzamer leven. De ene stap is vast makkelijker voor je dan de andere. Maar kijk eens praktisch wat u in uw leven kan doen. Ik ben natuurlijk heel benieuwd of u bezig bent met duurzaamheid. Wat doet u om te zorgen voor de aarde?


Mail je reactie


Reactie
Aandacht trekken is l… 10 oktober 2018 Re-duce, re-use, re-c… 23 oktober 2018